Aşılı Sebze Fidesi

Stres koşullarına dayanıklılık sağlayan güçlü anaç fidesi ile meyve özelliğini görmek istediğimiz kalem fidesinin aşılanması ile elde edilen fidedir.

Anaç     : Aşılamada kök kısmını oluşturacak olan bitkiye verilen isimdir.

Kalem   : Aşılı olarak üretilecek kültür bitkisine verilen isimdir.

Aşılı Sebze Fidesinin Avantajları

  • Belli başlı kök-toprak hastalık ve zararlılarına dayanıklıdır.

Bunlar:

V: Verticillium

N: Nematod

P(K): Kök çürüklüğü (Mantarı)

F: Fusarıum

Fr: Fusarıum kök çürüklüğü

  • Topraktaki su ve bitki besin elementlerini kalemin kendi kökünden düşük derecelerde bile çok daha iyi şekilde yukarıya iletir.
  • Aşılı fidede kullanılan yerlerde güçlü kök sayesinde kışın soğuk şartlarında da bitkinin çalışmasına olanak verdiği için uzun yetiştirme periyodu imkanı verir.
  • Toprak hastalıklarına karşı daha az ilaçlama yapılacağından daha ekonomiktir.
  • Daha kaliteli meyve alınmasını sağlar.
  • Her yıl aynı arazide, aynı tür ya da çeşidi yetiştirme imkanı verir.
  • Bitkide oluşan fiziksel zararlanmaların daha hızlı iyileşmesini sağlar.
  • Sera yetiştiriciliğinde bahara geçişte tepede incelme olmaz. 
  • Kullanılan gübrelerden maksimum fayda sağlar. 

Aşılı domates fidesi çift gövde ve tek gövde olarak üretim yapılmaktadır.

NEDEN AŞILI DOMATES FİDESİ

  • Hastaliklara Tolerans: Anaç olarak kullanılan çeşide göre değişmekle beraber genel olarak toprak kaynaklı bazı hastalıklara karşı dayanım ve tolerans sağlar.
  • Güçlü Uyum: Olumsuz toprak koşullarında, özellikle kış sezonu, aşısız fide ile yapılan yetiştiriciliğe göre daha iyi verim sağlar.
  • Yüksek Verim: Aşılı fide ile yapılan üretim, daha kuvvetli bir bitki gelişmesi sağlar, bu durum uzun bir yetiştiriciliğe olanak verir ve daha fazla verim elde edilir.
  • Kalite: Meyve iriliğinde belirli bir artış olur.
  • Düşük Maliyetler: Daha az ilaç kullanımı ile hem ekonomik, hem de çevreye ve insan sağlığına daha duyarlı bir üretim sağlar. İhracatta karşılaşılabilen kalıntı sorunlarının azalmasına, ekolojik ve organik ürün yetiştiriciliğine imkan sağlar.

 

YETİŞTİRİCİLİKTE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

  • Fide kolisi uzerinde belirtildigi sekilde dikim yapilmalidir.
  • Aşılı domates fidelerinin aşı noktası toprak seviyesinin üzerinde olmalı ve kesinlikle toprak ile temas etmemelidir. 
  • Dikim sonrasında erime olarak da adlandırılan çökerten hastalıklarına (Phytium, Phytophthora, Rhizoctonia gibi) karşı koruyucu ilaçlama yapılmalıdır.
  • Dikim sonrasında çapalama yapılabilir. Fakat boğaz doldurma işlemi kesinlikle yapılmalıdır. 
  • Aşılı domates fidelerinin ipe alınma işlemi geciktirilmeden yapılmalıdır. Aksi takdirde fidelerin yatarak aşı noktasının toprak ile teması veya fidelerin çatal noktasının ayrılması (eğer çift gövde ise) gibi sorunlar meydana gelir. 
  • Aşılı domates fideleri ipe alınırken her iki gövdenin ipi çatal noktanın altından ana gövdeye bağlanmalıdır. 
  • Aşılı domates fideleriyle yapılan üretimde ilk hasad yaklaşık olarak 10-15 gün uzar. Üretim planlaması yapılırken bu durum unutulmamalıdır.
  • Aşılı domates fidelerinin kuvvetli bir kök yapısı ve güçlü bir bitki gelişimi göstermesi nedeniyle yetiştiricilik aşamasında, uzmanların görüşüne göre bakım işlemi yapılmalıdır.

NEDEN AŞILI KARPUZ FİDESİ

  • Hastaliklara Tolerans: Soğuk  hava ve toprak koşullarına tolerans sağlar.
  • Güçlü Uyum: Daha önce karpuz yetiştiriciliği yapılmış topraklarda aynı arazide her yıl ekim yapma olanağı verir. Güçlü bir bitki gelişmesi gösterir, bu nedenle yarı yarıya fide yeterlidir.
  • Yüksek Verim: %40-50 arasında verim artışı sağlar.
  • Kalite: Daha iri meyve oluşturur. Olgunlaşmış ürünün tarlada bekleme süresi ve raf ömrü uzun olur.
  • Düşük Maliyetler: Daha az ilaç kullanımı ile hem ekonomik, hem de çevreye ve insan sağlığına daha duyarlı bir üretim sağlar. İhracatta karşılaşılabilen kalıntı sorunlarının azalmasına, ekolojik ve organik ürün yetiştiriciliğine imkan sağlar.

 

YETİŞTİRİCİLİKTE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

  • Fide kolisi uzerinde belirtildigi sekilde dikim yapilmalidir.
  • Aşılı karpuz fidelerinin dikim ve sonrasındaki yetiştirme aşamalarında aşı noktasının toprak ile teması önlenmelidir.
  • Aşılı karpuz bitkileri güçlü bir bitki gelişmesi gösterirler.  Bir dekar alan için 250–300 aşılı karpuz fidesi yeterlidir. Fide sayısını belirlerken çeşidin ve toprağın özellikleri de dikkate alınmalıdır.
  • Toprakta olabilecek tel kurtlarına, erime olarak adlandırılan hastalıklara (Phytium…vb.), külleme ve yalancı mildiyö (sarı leke) hastalıklarına karşı koruyucu ilaçlama normal fidedeki gibi yapılmalıdır. 
  • Virüs hastalıklarına neden olabilecek aphid ve thripsler için dikkatli olunmalı gözlemlendiği anda ilaçlama yapılmalıdır.
  • Aşılı karpuz fideleriyle yapılan üretimde yetişme süresi yaklaşık olarak 10-15 gün uzar.

NEDEN AŞILI PATLICAN FİDESİ

  • Hastaliklara Tolerans: Anaç olarak kullanılan çeşide göre değişmekle beraber genel olarak toprak kaynaklı bazı hastalıklara karşı dayanım ve tolerans sağlar.
  • Yüksek Verim: Daha kuvvetli bir bitki gelişimi sağladığından düz fideye göre daha çok verim elde edilir.
  • Kalite: Bitki yapısı ve meyve kalitesi düz fideye göre daha iyidir.
  • Düşük Maliyetler: Daha az ilaç kullanımı ile hem ekonomik, hem de çevreye ve insan sağlığına daha duyarlı bir üretim sağlar. İhracatta karşılaşılabilen kalıntı sorunlarının azalmasına, ekolojik ve organik ürün yetiştiriciliğine imkan sağlar.

 

YETİŞTİRİCİLİKTE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

  • Fide kolisi uzerinde belirtildigi sekilde dikim yapilmalidir.
  • Dikim öncesi ve sonrası aşı noktası ve üstü hiçbir zaman toprakla temas ettirilmemelidir.
  • Dikimden önce fide violde iken mutlaka doyurucu şekilde sulanmalıdır ve dikim sonrası can suyu yeteri kadar verilmelidir. 
  • Kökün toprak içindeki hareketini hızlandırmak için bitki ipe alındıktan sonra damlama sulama boruları kök boğazından 15–20 cm uzaklaştırılmalıdır.

NEDEN AŞILI HIYAR FİDESİ

  • Hastaliklara Tolerans: Anaç olarak kullanılan çeşide göre değişmekle beraber genel olarak toprak kaynaklı bazı hastalıklara karşı dayanım ve tolerans sağlar.
  • Güçlü Uyum: Olumsuz toprak koşullarında, aşısız fide ile yapılan yetiştiriciliğe göre daha iyi uyum sağlar.
  • Yüksek Verim: Aşılı fide ile yapılan üretim, daha kuvvetli bir bitki gelişmesi sağlar, bu durum uzun bir yetiştiriciliğe olanak verir ve daha fazla verim elde edilir.
  • Kalite: Meyve iriliğinde belirli bir artış olur.
  • Düşük Maliyetler: Dekara dikilen bitki sayısı isteğe bağlı olarak %30 ile %50 daha az dikilebilir. Daha az ilaç kullanımı ile hem ekonomik, hem de çevreye ve insan sağlığına daha duyarlı bir üretim sağlar. İhracatta karşılaşılabilen kalıntı sorunlarının azalmasına, ekolojik ve organik ürün yetiştiriciliğine imkan sağlar.

 

YETİŞTİRİCİLİKTE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

  • Fide kolisi uzerinde belirtildigi sekilde dikim yapilmalidir.
  • Dikim öncesi ve sonrası aşı noktası ve üstü hiçbir zaman toprakla temas ettirilmemelidir.
  • Dikimden önce fide violde iken mutlaka doyurucu şekilde sulanmalıdır ve dikim sonrası can suyu yeteri kadar verilmelidir.
  • Bitkinin başlangıçta toprağa iyi kök atması için, ilk sulamadan(can suyu) sonra susuz bırakma yapılmamalıdır. Aksi halde üst bitki strese girebilir ve gövde içine kök atmaya çalışabilir, bu sebepten bitki kaybı yaşanabilir.
  • Genelde kabak anaçlarının kök ur nematoduna dayanımı yoktur. Gerekli tedbirler alınmalıdır.