Sebze fidesi nedir?
Tohumdan yetiştirilip başka yerlere dikilmek için hazırlanan sebzedir.
Aşılı ve konvansiyonel (düz) fide üretimi yapılmaktadır.
Belli başlı kök-toprak hastalıklarına, soğuk – sıcak stresine karşı, karpuzda da aynı tarlaya dikim yapılabilmesi için aşılı fide üretimi yapılmaktadır.
Hazır sebze fidesinin sahip olması gereken özellikleri:
Hastalıksız, en az 3–4 gerçek yapraklı, pişkin, sağlıklı – yeterli kök yapısına sahip olmalıdır.
Hazır sebze fidesinin çiftçiye avantajları:
Domates, biber, patlıcan, lahana, marul, karnabahar, kavun, karpuz vb. sebze türlerinin tarla ya da örtüaltı üretimi için hazır fide dikimi yapılmaktadır.
Hazır sebze fidesi dikimi ile yapılan yetiştiricilik doğrudan tohum ekimi ile yapılan yetiştiriciliğe göre bazı önemi avantajlara sahiptir.
– Erkencilik: Fide ile üretimde aynı anda yapılan tohum ekimine göre 30–50 gün daha erken ürün alınır.
– Araziden tasarruf: Fide ile yetiştiricilikte bitkilerin yetiştirme yerlerinde kalma süreleri azalır. Böylece arazinin boş kaldığı dönemlerde başka ürünler yetiştirilerek araziden yılda bir yerine iki veya daha fazla ürün alınmış olunur.
– Tohumdan tasarruf: Fide ile üretim yapıldığında doğrudan ekime göre daha az tohum kullanılır. Günümüzde çok yükselmiş bulunana tohum fiyatları ya da tane hesabıyla satılan F1 hibrit çeşitlerinin kullanılması durumunda bu konu daha çok önem kazanmıştır.
– Enerji ve zaman tasarrufu: Çiftçiler profesyonel üretim yapan hazır sebze fidesi tesislerinden sağlıklı, homojen, kaliteli fideler alırlar.